Pressemeddelelse fra Økologisk landsforening: Fødevareministeren redder det danske Ø-mærke

18. december 2013

”Ekstremt hurtigt arbejde” siger Økologisk Landsforening om Fødevareminister Dan Jørgensen succes med at stoppe et EU-forslag om at forbyde nationale økologi-logoer - herunder Danmarks røde Ø-mærke. På et møde i dag med EU's Landbrugskommissær, Dacian Ciolos, har ministeren fået lovning om, at Kommissionen dropper forslaget, som ville have haft store konsekvenser for natur, miljø, forbrugerne og de økologiske landmænd.

-Vi takker Dan Jørgensen for et ekstremt hurtigt arbejde for at sikre det danske Ø-mærke. Når det er EU, plejer alt at tage pænt lang tid. Ministeren fik sat turbo på sagen, og det er en lettelse af have den af vejen, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere. 

Forslaget kom i foråret som led i nye scenarier for, hvordan EU's økologiforordning skulle udvikle sig. Der var hurtigt enighed i Danmark om, at det skulle stoppes. 

- Ø mærket har været meget vigtigt i opbygning af et tårnhøjt kendskab og tillid til de økologiske fødevarer i Danmark. Et forbud ville have haft negative konsekvenser for økologisk salg og dermed også for naturen, dyrevelfærd, miljøet og de økologiske producenter, siger Per Kølster, som takker for opbakningen fra den nye minister.

Danskerne kender og stoler på Ø-mærket 

Dan Jørgensen havde en stærk sag. Danmark har det højeste øko-salg i hele verden. Danskerne kender det røde Ø som en garanti for grundig kontrol, og hele 66 procent ved eksempelvis, at Ø-mærket viser vejen til rene fødevarer uden rester af sprøjtegift og unødige tilsætningsstoffer.

98 procent af befolkningen kender Ø-mærket og 84 procent har tillid til mærket. Det er en verdensrekord.