Optag mere vitamin D

Af Christian Bitz for HEDEGAARD

Den bedste kilde til vitamin D er solen. Det er dog kun i sommerhalvåret, at solen er stærk nok herhjemme.

Derfor må man kigge på andre kilder, og kosten er, efter solen, den vigtigste kilde. Det er kun ganske få fødevarer, der indeholder vitamin D i nævneværdig grad. Æg er en af dem.

Forskerne har i flere år fortalt om, hvor fantastisk vitamin D for vores helbred. Vitamin D er et fedtopløseligt vitamin, der er særdeles vigtigt for flere af kroppens funktioner og organer såsom knoglerne, immunforsvaret. Vitamin D er med til at nedsætte risikoen for at udvikle sygdomme, f.eks. kræft og sklerose.

Den bedste kilde til vitamin D er solen, hvor vitaminet dannes i huden som reaktion på solens stråler. Det er dog kun i sommerhalvåret, at solen er stærk nok herhjemme. Derfor er det essentielt at kigge på andre kilder til vitamin D.

Kosten er, efter solen, den vigtigste kilde. Det er kun ganske få fødevarer, der indeholder vitamin D i nævneværdig grad. Det drejer sig om fisk, kød, mejeriprodukter og æg. Vitamin D er en populær fælles betegnelse for 2 forskellige typer af vitaminet, nemlig vitamin D₂ og D₃, der begge omsættes ens i kroppen til det hormon, som er det aktive form af vitamin D. Det betegnes 1,25(OH)₂D₃. Under omdannelsen til vitamin 1,25(OH)₂D₃, dannes et forstadie, der betegnes 25(OH)D₃, der har selvstændige positive effekter for både cellevækst og calciumbalancen.

FIGUR

Det er ikke ligegyldigt hvilken type vitamin D, du får eller hvor du får det fra. Det er primært vitamin D₃, vi får via kosten. Men 25(OH)D₃ findes også i mindre mænger i visse fødevarer. Og det er særdeles interessant, fordi 25(OH)D₃ optages langt bedre i kroppen end vitamin D₃. Det er med andre ord ikke nok, "bare" at kigge på det totale indhold af vitamin D i en fødevare. Netop det mere aktive 25(OH)D₃, der optages bedre og hurtigere i kroppen, måles stort set aldrig, når vitamin D indholdet i en fødevare angives. Og det er med til at give et forkert billede af det reelle udbytte af vitamin D indholdet.

Forskning har vist, at 25(OH)D₃ er 1,5-5 gange så aktivt, det vil sige langt mere effektivt til at transportere calcium fra tarmen til knoglerne og andre fysiologiske mekanismer, i forhold til vitamin D₂ og D₃. Hvis vi vil sige noget fornuftigt om potentialet af vitamin D indholdet, skal vi altså kende forholdet mellem vitamin D₂, D₃ og 25(OH)D, for at kunne angive den totale "vitamin-D-effekt", som kroppen rent faktisk får ud af en given fødevare. Indholdet af 25(OH)D varierer meget blandt de forskelige vitamin D kilder, og det er derfor ikke ligegyldigt, hvilke fødevarer du får vitamin D fra. Undersøgelser har vist, at helt op til halvdelen af danskerne har et for lavt niveau af Vitamin D i blodet. De overraskende tal stammer fra en kostundersøgelse af raske danskere – børn som voksne – fra 2003-2008 og tegner dystre udsigter for de danske knogler og sundhedstilstand i det hele taget. Risikoen ved D-vitaminmangel er nemlig blandt andet porøse knogler, der let brækker, især efter overgangsalderen for kvinders vedkommende, svækkede muskler, nerveproblemer og svækkelse af immunforsvaret.

FIGUR 2