Sådan koger du dit æg


56% af de forbrugere, der køber æg i supermarkedet, bruger dem til blødkogte æg. Men mange har svært ved at koge et æg, som de ønsker, det skal være. 

Blødkogt æg i den klimavenlige version
Læg det kolde æg i en kasserolle. Dæk det med vand – mindst 2,5 cm over ægget. Læg låg på gryden og varm hurtigt vandet til kogepunktet. Straks vandet koger, flyttes gryden fra blusset. Sluk for varmen. Lad ægget stå i vandet med låg på i 3-4 minutter, afhængig af æggets størrelse. 

Hæld vandet fra og skyl ægget hurtigt under den kolde hane, så kogningen ophører, men ægget forbliver varmt 

Smilende æg i den klimavenlige version
Sæt en gryde med vand over. Når vandet koger, læg æggene forsigtigt i gryden med en ske. Kog æggene under låg i 6 1/2-7 1/2 minutter, og skyl straks med koldt vand og server.

Vælg den rigtige ske


Når man spiser blødkogte æg, er det en fordel at vælge en ske, der passer til ægget. Når f.eks. en sølvske møder det svovlholdige æg, kan sølvet nemlig blive sort, og det kan være svært at få skeen ren igen. Æg, som indtages med sølvske, kan smage forkert. 

Med en plastikske kan man undgå misfarvning og smagsforstyrrelser.

Æg kan tilberedes og nydes på mange forskellige måder. Det kræver næsten ingen færdigheder og kun ganske kort tid i køkkenet at tilberede et æg. Nyd ægget som tilbehør eller lad det udgøre et helt måltid i sig selv. 

Kogetidstabel

 

Her er en oversigt over kogetider, hvis du tilbereder dit æg ved at koge vandet op og derefter tilsætte ægget. Hvis æggene har stuetemperatur, når de kommes i det kogende vand, så er risikoen for, at skallen knækker langt mindre, end hvis de kommer direkte fra køleskabet.

  Blødkogt Smilende Hårdkogt
S  41/2 -5 minutter 6-61/minutter 7-8 minutter
M  5-5 1/minutter 61/2-7 minutter 8-9 minutter
L  51/2-6 minutter 7-71/minutter 8-9 minutter
XL  6-61/minutter 71/2-8 minutter  9-10 minutter